Hur PTFE produkter används inom industrin

Hur används PTFE packningar inom industrin
Hur används PTFE packningar inom industrin

PTFE är ett mångsidigt material som kan användas i många olika tillämpningar. Några av de bästa tillämpningarna för PTFE tätningar är i platta förpackningar och bearbetade detaljer. PTFE produkter som PTFE tätningar, men materialet är också utmärkt för att skapa PTFE stänger. De ger en hög prestanda och hållbarhet i många olika miljöer.

Det finns många olika typer av tätningspackningar, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. För att kunna välja den bästa typen av packning för en viss tillämpning är det viktigt att förstå de olika typerna av packningar och deras egenskaper.

Tätningspackningar och planpackningar eller O-ringar används för att täta skarvar mellan två eller flera ytor. De tillverkas av en mängd olika material, bland annat gummi, plast, metall och silikon. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Gummi är flexibelt och kan anpassa sig till oregelbundna ytor, men det är också känsligt för nedbrytning från olja och andra kemikalier.

Plast är starkt och tål nedbrytning från olja och kemikalier, men är mindre flexibelt än gummi. Metall är stark och motståndskraftig mot korrosion, men den är inte särskilt flexibel eller elastisk. Silikon är flexibelt, motstår nedbrytning från oljor och kemikalier och tål höga temperaturer, men är relativt dyrt.

Lär dig mer om PTFE materialet

PTFE är en syntetisk polymer som skapades 1938. PTFE är mest känt för sin användning i stekpannor som en beläggning för att förhindra att den fastnar och brinner. Den moderna metoden för att använda PTFE innebär att man använder PTFE-hartser med olika grader av ”glidighet”.

Även nu börjar man med att göra ytan ojämn, och genom att tillsätta vissa ämnen till plasten kan den göras lite mer klibbig. En sådan klibbig version sprutas på som bas, följt av ett mellanskikt av något mindre klibbigt PTFE och slutligen en yta av riktig PTFE-plast, vanligen med korn av ett keramiskt material inblandat för att ge den en mer hållbar yta. Denna konstruktion möjliggörs av det faktum att PTFE binds till PTFE om det smälter samman.

Förutom att användas som beläggning i stekpannor används polytetrafluoreten också som slitlager i olika former av glidlager och liknande där låg friktion är önskvärd. Inom medicinen används PTFE till exempel i implantat. De goda kemiska egenskaperna hos PTFE-plaster ger implantatet en lång livslängd.