Vad är skillnaden på en HLR utbildning och en HLR kurs

HLR utbildningar med Hjärtstartare, Defibrillator
HLR utbildningar med Hjärtstartare, Defibrillator

HLR kurser är ofta benämningen på enskilda kurser inom HLR som utförs i sina egna moment. Det kan röra sig om första hjälpen för spädbarn och barn. Det är nämligen skillnad på hur du ska göra rent tekniskt så att barnet inte riskerar att skada sig av livräddningen.

När barnet börja gå mer mot ungdom i ålder samt storlek, då liknar tillvägagångsätt mer vanlig hjärt- och lungräddning för vuxna. Detta brukar vara en obligatorisk kurs på många företag och utbildningsinstanser.

HLR utbildningar med hjärtstartare

Detta går då att kombinera i en HLR utbildning för att täcka samtliga åldrar eller väljs oftast utifrån ett vuxet perspektiv, självklart beroende på arbetsplats. Skolor och andra miljöer utgår oftast istället från livräddning på barn och ungdom.

Idag används det även något som kallas för hjärtstartare, vilket har visat sig vara ett väldigt bra komplement till den traditionella hjärt- och lungräddningen då den räddar fler liv. Det finns både hel- och halvautomatiska defibrillatorer. Den typ som används har oftast en talande instruktion och du får använda den utan utbildning. Det är dock en stor fördel om du har genomgått en utbildning så du snabbt kan hjälpa och känner dig tryggare med hur den fungerar.

Vid alla akuta hjärt-lungräddnings situationer så gäller det att du på först påbörjar HLR och ringer 112 så dem kan guida dig vidare.

Finns det någon skillnad mellan en Hjärtstartare och en Defibrillator?

Du har säkert sett dessa lådor, som kan vara röda, vita, gröna, gula det som oftast brukar visa att det är en hjärtstartare är en blixtsymbol ovanpå ett hjärta. Det brukar oftast stå hjärtstartare på dessa, men det rätta namnet är just faktiskt Defibrillator. Det är nämligen just detta den faktiskt gör, den undersöker om det finns ett kammarflimmer. Detta beror på att det uppstått ett elektriskt kaos i hjärtat.

Hjärtstartarna/Defibrillatorerna är utplacerade strategiskt på olika ställen i samhället. Dessa finns även på många företag, skolor men även i mobila lösningar för att finnas tillgängligt enkelt vid behov.

Fördelar med att ha gått en HLR utbildning

HLR-utbildning är en viktig livskunskap som kan hjälpa till att rädda liv. I en HLR-kurs lär du dig hur man ger hjärt- och lungräddning (HLR) till någon som inte andas eller inte har någon puls. Detta kan omfatta vuxna, barn och spädbarn. HLR-kurser erbjuds ofta av företag som tillhandahåller HLR-utbildning. Det finns också många instruktörer som erbjuder HLR-utbildning privat.

Kostnaden för en HLR-kurs varierar beroende på leverantör och vad som ingår i kursen. Det finns enklare former där du övar på befintliga fullstora dockor men det finns även varianter där företaget köper en variant så kursdeltagaren kan öva med hemma eller instruera familjemedlemmar efter kursen avslut. Att visa och lära andra är en bra repetition och på så sätt kan man mer regelbundet öva på HLR.